Bekijx

Multimedia

Fotografie Videografie Webdesign Mobile website Startpagina Grafische vormgeving Contact

HDR FOTOGRAFIE


Ook al is HDR-techniek (een techniek om hoge contrasten tussen licht en donker op te vangen) niet altijd zaligmakend, is dit een techniek dat Bekijx Multimedia graag bij stills gebruikt. Vooral als er relatief snel gewerkt moet worden in een omgeving waar ook gasten, cliënten of klanten aanwezig zijn zit een ondernemer vaak niet te wachten op lampen, snoeren en vele flitsen. Wij grijpen dan snel naar de HDR-techniek.


Het menselijk oog is in staat om extreem snel te reageren op licht en donker. Daar waar onze hersenen op focussen ontvangen zij een scherp en goed belicht beeld. Een sensor van een digitale foto-camera kan dit niet. Eigenlijk kan de sensor maar een beperkt gebied tussen licht en donker juist weergeven. Hierdoor ontstaan te lichte en of te donkere delen in een afbeelding.   

Terug naar fotografie

Op deze afbeelding is de tafel met stoelen aardig belicht. De raampartij en en sommige delen van de witte wanden zijn echter overbelicht tot zelfs uitgebleekt toe.

Op deze afbeelding is de raampartij juist belicht maar is de rest van de ruimte veel te donker.

Door nu een reeks opnamen te maken met verschillende belichtingen en deze later via beeldbewerkingstechnieken met elkaar te combineren ontstaat er een beeld waarbij optimale doortekening in alle gebieden ontstaat. De raampartij houden wij altijd moedwillig iets lichter omdat dit voor ons natuurgetrouwer over komt. Er is voor het maken van onderstaande foto dus niet meer dan een camera, een statief en fotograaf met de juiste kennis aan te pas gekomen.  

NOG EEN AANTAL HDR VOORBEELDEN:

HDR-fotografie (High Dynamic Range oftewel Hoog Dynamisch Bereik), hoge contrasten overbruggen, RAW-fotografie, kleurcorrectie, perspectief-correctie, een compromis voor volledige uitlichting met studio-flits-apparatuur.