Bekijx

Multimedia

Fotografie Videografie Webdesign Mobile website Startpagina Grafische vormgeving Contact Referenties Afwerkingen

DIGITALE BEELDBEWERKING


De ondernemer achter Bekijx Multimedia, Erik Bierenbroodspot, put nog steeds kracht uit zijn kennis opgedaan in het analoge tijdperk. Alle uren die hij in de DoKa (donkere kamer) heeft doorgebracht werpen nu vruchten af bij de digitale bewerking. Erik vindt dat de basis gewoon goed moet zijn. Zonder een perfect belicht fotografisch bestand zal het eindresultaat altijd gekunsteld zijn. Standaard doen wij nu digitaal wat wij vroeger analoog deden en dat is het afwerken van het basismateriaal.


Elk bestand dat Bekijx Multimedia aflevert, wordt zorgvuldig bekeken en zo nodig aangepast op optimale doortekening in lichte en donkere partijen, kleur en verzadiging van individuele kleuren (rood, geel, groen, blauw, cyaan en magenta). Soms er een een kleine retouche nodig om storende elementen te verminderen of te verwijderen. Dit bestand wordt vervolgens geschikt gemaakt voor print- en drukwerk doeleinden en daarnaast een bestand voor presentatie op beeldschermen zoals multimedia als Facebook en uw website op het Internet. Velen weten het niet, maar de laatste bewerkingen van een bestand zijn voor beide doeleinden volledig verschillend.


Het zijn overigens lang niet altijd eigen, door Bekijx Multimedia, geschoten fotografische afbeeldingen die bewerkt te worden. Ook afbeeldingen gemaakt door derden staan bij Bekijx regelmatig op het beeldscherm om aangepast en verwerkt te worden. In dat geval moet de opdrachtgever wel beschikken over de auteursrechten van de afbeelding. Met andere woorden: Wij stoeien niet met beeld van een ander zonder toestemming! Het professioneel scannen van analoog materiaal, retouche en optimalisatie kan van een verwaarloost origineel weer een waardevol bezit maken.          

   

HET VRIJ MAKEN VAN OBJECTEN


Het vrijstaand maken van objecten in een foto is een regelmatig voorkomende beelbewerkingstechniek. Vervolges kan een vrijstaand gemaakt object weer toegepast worden in andere omgevingen, kunnen er andere objecten worden toegevoegd zoals hier een vloer, wanden raam en deur. In hoeverre het vrijmaken van objecten snel of tijdrovend is, hangt af van de originele opname. Bekijx Multimedia houdt hier al rekening mee tijdens de opname.


Wij laten u hier slechts een voorbeeld zien, de mogelijkheden zijn legio. Meer zien? Kijk dan eens hier.   

De kast

KLEUR-BEHEERSING


Het is natuurlijk persoonlijk of u deze oranje badkamer mooi vindt of niet, maar fototechnisch kende de opname wat uitdagingen. Het werken met flitslicht was tijdens de opname geen optie. De sfeer zou verloren gaan en het flitslicht in de spiegel weerkaatsen. Daarnaast was er helemaal geen ruimte voor een opstelling met flits-apparatuur. Door de combinatie van dag- en kunstlicht en het reflecteren van het oranje in het meubel is het meubel niet wit meer. Op deze afbeelding is dan ook lokaal kleur-correctie toegepast.


Daarnaast zie u een kleine perspectief-correctie. Op de linker afbeelding ‘hangt’de deur nog iets naar rechts, op de rechter staat deze keurig ‘in het lood’.  

AFBEELDING VOOR CD-HOES


Kinderkoor The Future bracht een CD uit waarvoor de opbrengst voor KiKa bedoeld was. Bekijx werd uitgenodigd om snel tijdens een repetitie een groepsfoto te maken op de oefen-locatie. De kinderen zijn in de opname vrij gemaakt en er is een achtergrond en tekst  toegevoegd. En als u heel goed kijkt, ziet u dat het meisje helemaal rechts (met de sjaal) iets naar links geplaatst is.

IETSJE MOOIER MAKEN DAN HET IS


Bedrijfspanden blinken vaak niet uit op schoonheid. Toch kan het zinvol zijn om een foto van uw pand op te nemen op website, brochure of poster. Met een paar beeldbewerkingstechnieken kunnen wij een afbeelding dan net even wat meer cachet geven zonder de herkenningswaarde te verliezen. U ziet hier overigens ook een kleine perspectief-correctie op het gebouw zelf terug.

U zag zomaar een aantal veel voorkomende beeldbewerkingstechnieken. Er zijn er vanzelfsprekend honderden. Het uitdagende en leuke aan beeldbewerking is, dat letterlijk ieder origineel weer vanaf het nulpunt bekeken moet worden en elk origineel weer om een geheel eigen benadering vraagt. Elke nieuwe bewerking geeft weer nieuwe ervaringen. Wij zijn dus nooit uitontwikkeld op het gebied van het bewerken van beeld.   

Referenties Terug naar fotografie HDR-fotografie Afwerkingen HDR-fotografie